Marca 23 a Bologna: il biologico presente con “Being organic in EU”

Marca 23, il 18 e 19 gennaio a Bologna,  è una fiera italiana dedicata alla marca commerciale, una vetrina in cui si espongono i prodotti dell’eccellenza italiana a marca del distributore. L’evento è organizzato da BolognaFiere in collaborazione con ADM, l’Associazione della Distribuzione Moderna. All’interno della manifestazione è presente anche il biologico con il progetto “Being organic in the EU” con uno stand istituzionale.

Conferenza finale di BIOFRUITNET: "Soluzioni innovative nella produzione di frutta biologica"

La conferenza finale del progetto BIOFRUITNET si terrà online il 2 marzo 2023 dalle 9:15 alle 13:30 (CET).

L'agricoltura biologica si basa sulla conoscenza e sul flusso di informazioni. La condivisione delle migliori pratiche disponibili attraverso network più estese è fondamentale per sostenere gli agricoltori biologici in tutta Europa.

Riboflavin for laying hens fed organic winter diets: effects of different supplementation rates on health, performance and egg quality

For reasons of aspired naturalness and cost reduction, vitamin additions should be kept low in organic livestock systems. To define safe lower threshold levels of riboflavin supplementation in organic poultry feeding, 135 hybrid layers were allocated to three dietary treatments supplemented with either 4.5 (R4.5), 3.0 (R3.0) or 1.5 mg (R1.5) GMO-free riboflavin added per kg feed. This resulted in total measured concentration averages of 5.0, 4.5, and 3.1 mg kg−1 feed for R4.5, R3.0 and R1.5, respectively.

Presence of pesticides in the environment, transition into organic food, and implications for quality assurance along the European organic food chain - A review

The use of synthetic pesticides is not allowed in organic production, but traces of synthetic pesticides are regularly detected in organic food. To safeguard the integrity of organic production, organic certifiers are obliged to investigate the causes for pesticide residues on organic food, entailing high costs to the organic sector. Such residues can have various origins, including both fraud and unintentional contamination from the environment.

Organic Farming Lessens Reliance on Pesticides and Promotes Public Health by Lowering Dietary Risks

Organic agriculture is a production system that relies on prevention, ecological processes, biodiversity, mechanical processes, and natural cycles to control pests and maintain productivity. Pesticide use is generally limited or absent in organic agroecosystems, in contrast with non-organic (conventional) production systems that primarily rely on pesticides for crop protection.

“Verso sistemi alimentari sostenibili e biologici" CORE Organic / SUSFOOD2: pubblicata la nuova newsletter

È stata pubblicata la seconda edizione della newsletter annuale dedicata al bando congiunto "Verso sistemi alimentari sostenibili e biologici" lanciato da ERA-NET SUSFOOD2 e CORE Organic nel 2019. Tutte le cose belle finiscono e così è stato anche per le fasi ERA-Net Cofund di SUSFOOD2 e CORE Organic.