Presence of pesticides in the environment, transition into organic food, and implications for quality assurance along the European organic food chain – A review

The use of synthetic pesticides is not allowed in organic production, but traces of synthetic pesticides are regularly detected in organic food. To safeguard the integrity of organic production, organic certifiers are obliged to investigate the causes for pesticide residues on organic food, entailing high costs to the organic sector.

Strategy to enhance biodiversity in orchards (BIOFRUITNET Practice Abstract)

Pest control in organic fruit orchards should not rely on external inputs with adverse effects but on other strategies and methods that support biodiversity and natural cycles adapted to local conditions.

Measures contributing to the enhancement of beneficial insects, pollinators and general biodiversity in the orchard can be integrated in the orchard or at the borders.

Piralide del bosso, come eliminarla in biologico di Matteo Giusti

La piralide del bosso è un parassita del bosso comune e del bosso giapponese ormai presente quasi in tutta Italia da diversi anni. L’articolo di AgroNotizie tratta delle modalità di intervento più efficaci per controllare questo parassita con metodi biologici che rendono il loro utilizzo sicuro anche in ambienti urbani e in parchi frequentati da persone e animali da compagnia.

Producing seeds in organic agriculture: Coriander

This technical sheet explains the key points to successfully produce coriander seeds in organic agriculture. When coriander is properly planted and cared for, it is a relatively hardy seed-bearing crop, developing rapidly while showing little susceptibility to various pests.

This technical sheet, in French,  deals with the production of coriander seeds in organic agriculture. It encompasses:

Consorzio Marche Biologiche e Università Politecnica delle Marche: Progetto Info sui seminativi – Sessioni operative il 30 maggio

Si svolge il 30 maggio presso l’Orto Botanico dell’Università Politecnica della Marche (Contrada Selva, 60020 Gallignano di Ancona), a partire dalle 16.00 , un incontro con esposizione di tecniche, macchine e attrezzature per le lavorazioni conservative dei seminativi.

Programma

Ore 16.00 - Ritrovo Presso l’Azienda Agricola dell’Università Politecnica delle Marche e registrazione dei presenti