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EUROPEAN COMMISSION
e DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT
* *
Y x Directorate B — Sustainability
X The Director (acting)
Brussels
PP/sml/agri.b.4(2023)2288126
Dear |

I would like to thank you for your email of 14 February 2023 (}) asking for advice on a
possible purchase of organic certified beeswax. Please do note that we cannot provide
advice to individuals on their personal or business choices. Similarly, we cannot provide
legal advice or imterpret EU law for you. The services of the Commission can only
provide with general information on Union policies. It is within these limits that we are
answering your questions. In particular, you ask the following:

1. Can I purchase certified organic beeswax/wax foundation from this company
(https.//www.wachs-hoedl.com/) in order to use it for my organic beekeeping activity?

2. Should I locate certified organic beeswax/wax foundation from a company and/or an
EU-based certified organic beekeeper with the corresponding standards (zero residuality
at LoQ = 0.500 mg/kg), can I acquire their product in order to use it for my organic
beekeeping activity?

As you know, since 1 January 2022, Regulation (EU) 2018/848 of the European
Parliament and of the Council on organic production and labelling of organic products ()
applies. Beeswax 1s among the products listed in Annex I to that Regulation and hence is
now covered by the scope of the organic legislation. This means that, since 1 January
2022, beeswax can be certified as organic provided it complies with the relevant
provisions of Regulation (EU) 2018/848.

Beeswax can be used as an input in organic beekeeping. I refer in particular to the
provisions of point 1.2.2 (f) of part II of Annex II to Regulation (EU) 2018/848 on
conversion: “Conversion periods specific to the type of animal production are set out as
follows: (...) (f) 12 months for bees. During the conversion period, the wax shall be
replaced with wax coming from organic beekeeping. However, non-organic beeswax may
be used: (i) where beeswax from organic beekeeping is not available on the market; (ii)
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where it is proven free of contamination with products or substances not authorised for
use in organic production;

and (iii) provided that it comes from the cap; (...)”

Please also note the provisions of point 1.9.6.5 (e) of part 1l of Annex Il to Regulation
(EU) 2018/848 related to housing and husbandry practices for bees stating: “With regard
to housing and husbandry practices, the following rules shall apply: (...) (e) the beeswax
for new foundations shall come from organic production units;”.

Therefore, to reply to your questions, I can confirm that organic operators must respect
the abovementioned provisions. | would also like to call your attention to the fact that, in
accordance with Article 34(6) of Regulation (EU) 2018/848, Member States must keep
available the complete list of organic certified operators.

In order to verify that the producer of organic beeswax is duly certified, you can verify
the data in the most updated national list of certified organic operators, which is made
available by each Member State. 1 would recommend that you contact the competent
authorities of the Member State in which the beeswax is certified and from the
information you provided it should be Austria. You will find via the following link the
relevant competent authorities’ contact details:

European Commission - Agriculture - OFIS - OFIS Welcome Page (europa.eu)

This opinion is provided on the basis of the facts set out in your letter of 14 February
2023 and expresses the opinion of the Commission services and does not commit the
European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the Court of Justice of
the European Union to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.

Yours sincerely,
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