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EUROPEAN COMMISSION
DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT

Directorate B. Quality, Research & Innovation, Outreach

The Director
Brussels,
MP/nb(2019)7032267
Subject: Questions regarding import and TRACES

Dear

Thank you for your letter registered on 3 June 2019 (Ares(2019)3561387), in which you
request our view on several questions. Please note that your question concerning Monaco
will be dealt with in a separate letter.

Your 1% question (Q1) refers to a specific situation where products from third countries
are placed in warehouse in the EU for a certain time until the final buyer/destination is
known. You would like to know more details on who should be mentioned in Box 11 of
the Col and if the company (temporarily) storing the product can be mentioned in this
box.

According to Annex V to Regulation (EC) No 1235/2008, the Importer should be
included in Box 11 of the Col. As laid down in Article 2 of Regulation (EC) No
889/2008 and in the Notes related to the Col in Annex V as regards the Box 11, the
importer means the natural or legal person within the European Union who presents the
consignment for release for free circulation into the Union, either on its own, or through a
representative. This definition of importer should be used in the context of the organic
regulation and in particular for the issuance of the Col. Therefore, it is not permissible to
include the reference to company storing imported goods prior the release into free
circulation in the Box 11 of the Col.

Your 2° question (Q2) is related to EU-based storage facility where it is possible to store
goods for months and even years before they are released for free circulation. You would
like to know if those facilities fall within the scope of Regulation (EC) No 834/2007 and

in particular under the provisions laid down in Article 28 of that Regulation.

According to Article 1(3) of Regulation (EC) No 834/2007, the organic legislation
applies to “any operator involved in activities, at any stage of production, preparation and
distribution’, relating to products set out in paragraph 2”. This paragraph 2 refers to

! According to Article 2(b) ‘stages of production, preparation and distribution’ means any stage from and
including the primary production of an organic product up to and including its storage, processing,
transport, sale or supply to the final consumer, and where relevant labelling, advertising, import,
export and subcontracting activities.



“products originating from agriculture, including aquaculture, where such products are
placed on the market or are intended to be placed on the market as: live or unprocessed
agricultural products; processed agricultural products for use as food; feed; vegetative
propagating material and seeds for cultivation”.

Therefore, the requirements of the control system apply also to organic goods stored but
not yet placed on the market. Consequently, the importer of the goods must ensure that
the storage facilities are certified according to Article 28 Regulation (EC) No 834/2007.

Your 3" question (Q3) refers to Box 19 of the Col which refers to customs warehouses.
You would like to have clarifications on how to fill in Box 19 of the Col.

Box 19 should be filled in every time organic products are stored in a customs warehouse
independently if in addition there is inward processing. As explained under question Q2,
all storage facilities dealing with organic products should be certified and controlled
according to the provisions laid down in Regulation (EC) No 834/2007.

As regards, the operators to be included in Box 19, I would like to inform you that if
organic products are stored in more than one “customs warehousing”, the different
warehouses should in principle be included in the Col. However, at this stage, for
technical reasons it is only possible to insert the details of one warehouse in the box 19.
Therefore, I would like to suggest you to include in the Col the first warehouse and to
ensure that the movements between different warehouses are certified by accompanying
documents. I would like to underline that we will work to ensure that this is included in
future developments of TRACES.

Your 4" question concerns Article 14 of Regulation (EC) No 1235/2008 on special
customs procedures, in particular inward processing, and on the certification of the
operator carrying out the inward processing.

As you rightly mention, the operator carrying out the preparation operations in inward
processing should be certified and its undertakings should be submitted to the control
system.

You have also a specific question regarding the possibility to carry out under inward
processing the ripening of bananas with Ethylene. According to Article 14 of Regulation
(EC) 1235/2008, the preparation operations allowed under inward processing are limited
to packaging, repackaging or labelling. Thus, the ripening of bananas using Ethylene is
not a preparation allowed under inward processing.

Your 5™ question (Q5) is related to Switzerland and you would like to know if Swiss
operators can be considered as importers and first consignee in the context of the
issuance and endorsement of the Col. The case you refer to concerns products produced
in a third country, different from Switzerland, and imported directly to the EU by a Swiss
importer.

In the context of Agreement between the EU and Swiss Confederation on trade in
agricultural products, organic products that originate from Switzerland or that have been
released for free circulation in Switzerland can be imported as organic into the EU
without a Col (Article 3(3) of Annex 9 to the referred Agreement,).

Moreover, in the context of the referred Agreement, Switzerland has been granted access
to use the tool E-COI TRACES for the issuance and endorsement of the “certificate of
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imports” required by Switzerland for the import of organic products from non-EU third
countries to Switzerland.

The case you refers to concerning products produced in third countries imported directly
to the EU by a Swiss importer without prior release of the product in free circulation in
Switzerland are not covered by the scope if the EU and Switzerland Agreement.

In addition, in accordance with Article 2 of Regulation (EC) 889/2008 and the Notes
related to the Col in Annex V as regards the Box 11, importer means the natural or legal
person within the European Union who presents the consignment for release for free
circulation into the Union, either on its own, or through a representative. Taking into
account the legal provisions, as described overhead, it is not allowed to include in Box 11
of the Col the reference to importer who is not based in the EU.

Consequently, it is not admissible to endorse a Col where the importer is based in
Switzerland.

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your letter of 3 June
2019 and expresses the view of the Commission services and does not commit the
European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.

Yours sincerely,
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