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e EUROPEAN COMMISSION
: 1; DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT
** ,A,* Directorate H - Sustainability and Quality of Agricutture and Rural Development
* H.3. Organic farming

Brussels,
AGRI H3/8C/aj Ares (2012) 196458

Dear

Thank you for your e-mail dated 8 February 2012 concerning formulations and substances used
for different purposes than fertilization and crop protection. You also mention in your e-mail
adjuvants and growth regulators without nutrient or pest control claims.

I would like firstly to clarify that, in general, adjuvants and growth regulators are included in the
scope of Regulation (EC) No 1107/2009' concerning the placing of plant protection products on
the market.

However, from you request I understand that you are posing two different questions, one is about
product formulations and another concerning the use of substances for other purposes than
fertilization, soil conditioning or crop protection.

As regards the first question, in Annex I and II to Regulation (EC) No 889/2008 of 5 September
2008%are included_restricted lists of substances, which may be used in accordance with
Regulations (EC) No 834/2007° and No 889/2008 as fertilizers or soil conditioners and as
pesticides in organic production in the EU. Commercial formulations including also other
substances used as adjuvants etc. are not listed in the above mentioned lists.

As far as your second question is concerning, Article 16 (4) to Council Regulation (EC) No
834/2007 allows Member States to regulate within their territory the use of products and
substances in organic faming for purposes different than those mentioned in paragraph 1( i.e.
plant protection, fertilizers and soil conditioners) provided their use is subject to objectives and
principles laid down in title II and the general and specific criteria set out in paragraph 2 , and in
so far it respects the EU law.

Yours sincer

Head of Unit

Contact: Stefano Cinti, Telephone:0032 2 2988576
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