FIBL

Citrus greening disease: FIBL working on biological control

Owing to citrus greening, exports of organic orange juice from Cuba have fallen within a few years from around 1000 tonnes to approximately 25 tonnes today - a collapse of more than 95 per cent. When, in 2011, HLB was also sighted in Yucatan, in southern Mexico, the Coop supermarket chain sprang into action and set up a project with FiBL to pre-empt the disease. Firstly, growers were taught to remove host plants and to recognise the disease vector, the Asian citrus psyllid Diaphorina citri.

Inglese

Malattia di inverdimento degli agrumi: FIBL al lavoro per una lotta biologica

A causa del greening degli agrumi, la malattia di inverdimento o malattia di Huanglongbing (HLB), le esportazioni di succo d'arancia biologico da Cuba sono scese in pochi anni da circa 1.000 tonnellate a circa 25 tonnellate oggi - un crollo di oltre il 95 per cento. Quando, nel 2011, la HLB è stata avvistata anche nello Yucatan, nel Messico meridionale, la catena di supermercati Coop è entrata in azione e ha istituito un progetto con FiBL per cercare di prevenire la malattia.

Italiano

Organic wheat for bread-making in low-fertility soils: a FIBL study

The production of organic bread wheat is almost exclusively reliant on modern wheat cultivars, as they deliver the protein contents demanded in the marketplace. This requires careful management of the crop plants’ nitrogen supply. In their joint four-year CerQual project, FiBL, Agroscope and Agridea investigated the possibilities of producing organic quality bread grains in low-fertility situations.

Inglese

Grano biologico per panificazione in terreni a bassa fertilità: una ricerca FIBL

Le moderne cultivar ad alte prestazioni hanno bisogno di terreni fertili e hanno in particolare un elevato fabbisogno di azoto in particolare. FiBL, Agroscope e Agridea hanno testato in condizioni meno intensive colture di cereali poco utilizzate e hanno studiato come un alto livello di qualità possa essere garantito lungo tutto il percorso dalla produzione delle colture alla macinazione e alle panetterie.

Italiano

Workshop on improving the sustainability of intensive organic fruit orchards

On 16 March 2021, a digital workshop on the topic of sustainability of organic fruit orchards will be held in the framework of the EU project DOMINO. Among other things, the results of trials conducted by FiBL Switzerland and six project partners over the past three years will be presented.

Inglese

Workshop sul miglioramento della sostenibilità dei frutteti biologici intensivi

Il 16 marzo 2021, nell'ambito del progetto UE DOMINO, si terrà un workshop digitale sul tema della sostenibilità dei frutteti biologici. Saranno presentati, tra l'altro, i risultati delle prove condotte dal FiBL Svizzera e da sei partner di progetto negli ultimi tre anni.

Italiano

FIBL: a new reference document on organic production principles and good practice

The demand for organic products has been increasing worldwide for years. As a result, the interest of farmers in Europe to convert to organic farming is also increasing. The new dossier offers interested parties an introduction to the basic principles and good practices of organic farming. The publication provides an overview of the benefits of organic farming, the development of cultivated areas and markets, and the most important legal requirements in the European context.

Inglese

FIBL: un nuovo documento di riferimento sui principi della produzione biologica e le buone pratiche

La domanda di prodotti biologici è in aumento in tutto il mondo da anni. Di conseguenza, sta aumentando anche l'interesse degli agricoltori in Europa a convertirsi all'agricoltura biologica. Il nuovo dossier pubblicato da FIBL offre agli interessati un'introduzione ai principi di base e alle buone pratiche dell'agricoltura biologica. La pubblicazione fornisce una panoramica dei benefici dell'agricoltura biologica, lo sviluppo delle aree coltivate e dei mercati, e i requisiti legali più importanti nel contesto europeo.

Italiano

ProOrg project: an organic market and stakeholder survey

Today, there is a lack of mandatory standards and indicators for organic food processing in Europe. Hence, FiBL, together with 14 other international research institutes from nine countries, implements the ProOrg project to address this issue by developing a set of strategies and tools (Code of Practice). These tools can help organic food processors in the selection of appropriate technologies. It will provide guidance for making the best choice for careful, minimal and mild processing methods.

Inglese

Progetto ProOrg - Indagine sul mercato biologico e sugli stakeholder

Oggi in Europa mancano standard e indicatori obbligatori per la trasformazione degli alimenti biologici. FiBL, insieme ad altri 14 istituti di ricerca internazionali di nove paesi, è partner del progetto ProOrg per affrontare questo problema sviluppando una serie di strategie e strumenti (Code of Practice) che possono aiutare i trasformatori di alimenti biologici nella selezione di tecnologie appropriate. Forniranno una guida per fare la scelta migliore per metodi di lavorazione attenti, essenziali e delicati.

Italiano

Pagine

Abbonamento a FIBL